słowa na wiatr

regionalia

wielkanocne śniadanie z białym barszczem

001.JPGBiały barszcz na wielkanocne śniadanie

1.Po południu w Wielką Sobotę ugotować rosół na wieprzowych żeberkach, to znaczy zalać wypłukane żeberka zimną wodą, poczekać aż zaczną „pyrkać”, wtedy odszumować. Odrobinę posolić i dodać warzywa, niewiele, żeby rosół nie był za słodki. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

2.Ugotować jaja na twardo.

3. Przygotować korzeń chrzanu i ząbek czosnku.

4. W Wielkanoc po Rezurekcji barszcz podgrzać, pokroić w paski ugotowane żeberka, dodać kiełbasę ze święconki, trochę szynki, wióry z korzenia chrzanu, czosnek, odrobinę octu. Jaja obrać, oddzielić żółtka i zmiksować ze śmietaną. Białka pokrojone w paseczki wrzucić do zupy. Odstawić barszcz z ognia i zaprawić zmiksowanymi ze śmietaną żółtkami. Nie wolno zagotować, bo się zwarzy. Popieprzyć, dosolić do smaku, oprószyć majerankiem.

W dalszej kolejności mogą iść białe kiełbasy parzone w rosole lub pieczone z cebulą,  szynka z chrzanem w ćwikle i inne mięsiwa.

Taką kolejnością szło śniadanie w Wielką Niedzielę u moich teściów na Podlasiu.

 Wesołych Świąt!