s這wa na wiatr

Archiwum: stycze 2015

kulinaria

dro盥穎we racuchy

dro盥穎we ciasto ro郾ie, poniewa enzymy dro盥穎we powoduj przemian skrobi z m彗i na alkohol i dwutlenek w璕la, a ten zostaje uwi瞛iony przez gluten. Ciasto staje si porowate, lekkie i nie opada. czytaj dalej

komentarze: 23
Obraz 021.jpg
regionalia

Jase趾a, kol璠nicy, turonie

W polskich wsiach r闚nolegle funkcjonowa zwyczaj kol璠owania i wystawiania jase貫k. Z dzieci雟twa pami皻am, jak w styczniowy wiecz鏎 w璠rowali鄉y do Gardny, gdzie w wiejskiej 鈍ietlicy arty軼i amatorzy wystawiali jase趾a, w陰czaj帷 酥iewem do widowiska wszystkich obecnych. Dzi miejscem piel璕nowania ludowych tradycji s szko造 i wiejskie 鈍ietlice, rzadziej ko豉 gospody wiejskich. czytaj dalej

komentarze: 30
Tokarczuk_KsiegiJakubowe_m.jpg
recenzja

Skutki ignorancji, czyli jak czyta豉m

Rozmaite perypetie samego Franka, jak i jego wyznawc闚, dramatyczne i tragiczne, podnios貫 i pod貫, prowadz do najwi瘯szej w dziejach konwersji z judaizmu na katolicyzm. W 1759 roku kilkana軼ie tysi璚y 砰d闚 w Kamie鎍u Podolskim, Lwowie i Warszawie przyj窸o chrzest. czytaj dalej

komentarze: 30
regionalia

pla膨 z D瑿iny do Podd帳ia

Droga pla膨 z D瑿iny do Podd帳ia zajmuje zwykle oko這 czterdzie軼i minut i daje mo磧iwo嗆 oddechu morskim powietrzem i widokami wysokiego klifu. Tym razem trwa豉 dwa razy d逝瞠j. Szli鄉y pod wiatr, wia這 w oczy ostrym piaskiem. Fale, cho niewysokie podmywa造 klif. Hucza造 stare buki u g鏎y i morze w dole. By這 romantycznie pi瘯nie! czytaj dalej

komentarze: 15